Blogs

Τεχνολογία και Εφηβική Κατάθλιψη: Η μάστιγα της νέας εποχής

Τεχνολογία και Εφηβική Κατάθλιψη: Η μάστιγα της νέας εποχής

Αδιαμφισβήτητα υπάρχει μια ολοένα αυξανόμενη ανησυχία για τη σχέση της τεχνολογίας με την εφηβική κατάθλιψη. Παρατηρείται πως οι έφηβοι κάνουν χρήση των φορητών τους συσκευών, κινητά και tablet, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Ανησυχητικές, μάλιστα, είναι οι μελέτες που υποδεικνύουν πως οι έφηβοι που ξοδεύουν υπερβολικά πολύ χρόνο στο κινητό τους, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτοκτονικών τάσεων και κατάθλιψης.

«Οι ενήλικες και ειδικότεροι εμείς οι ψυχοθεραπευτές, είμαστε μάρτυρες αυτών των αυξανόμενων παλιρροιών της εφηβικής κατάθλιψης και του άγχους. Δεν είναι δύσκολο να παρατηρήσουμε αυτή τη ραγδαία αλλαγή στην συμπεριφορά των εφήβων, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές», αναφέρει η Δρ. Αγγελική ΠετροπούλουΨυχίατρος  – Ψυχοθεραπεύτρια, MD Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κοινωνική απομόνωση και κατάθλιψη

Κάποιος θα πίστευε πως η χρήση των κινητών συσκευών, που έχουν άμεση πρόσβαση στα κοινωνικά δίκτυα, θα επέτρεπαν και θα προήγαγαν την άμεση επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση. Αυτό, όμως, με την πάροδο του χρόνου έχει αποδειχθεί εσφαλμένη αντίληψη. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι το λεγόμενο instant messaging έχει αποτελέσει τροχοπέδη για κοινωνικοποίηση και ένταξη στη πραγματική ζωή. «Γιατί να αφήσω το σπίτι μου, αφού τα έχω όλα εδώ;», σκέφτεται ένας έφηβος. Αδιαμφισβήτητα, όμως, η απομόνωση γεννά τη θλίψη.

Social Media και συναισθηματικές διαταραχές

Όλη αυτή η εξάρτηση από τα κοινωνικά δίκτυα προκαλεί στους εφήβους μια συνεχή αναζήτηση επιβεβαίωσης και αποδοχής. Μέσα από τα Likes και τα Follows, εσφαλμένα θεωρούν ότι λαμβάνουν πραγματικά δεδομένα για το σε πόσα άτομα αρέσει η εμφάνιση τους και πόση αποδοχή έχουν από τον περίγυρό τους. Μάλιστα, η αυτόαποδοχή και η αυτοπεποίθηση τους εξαρτάται από αυτούς τους αριθμούς. Τρομακτικό;

«Υπάρχει, όντως, μια αύξηση της αϋπνίας, της ανησυχίας, των κρίσεων και της εξάρτησης των εφήβων από τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο. Εύλογα, λοιπόν, μπορούμε να συμπεράνουμε πως η τεχνολογία διαδραματίζει τεράστιο ρόλο στη δυναμική της καθημερινής ζωής», μας ενημερώνει η Δρ. Αγγελική Πετροπούλου.

Πως να προστατέψω το παιδί μου;

Κατ’ αρχάς, οι γονείς οφείλουν να βοηθήσουν τους εφήβους να κατανοήσουν τον ρόλο που διαδραματίζει η τεχνολογία στην ψυχική τους υγεία και να μη φοβούνται να ζητάνε βοήθεια τη στιγμή που τη χρειάζονται. Δημιουργήστε μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας και ενθαρρύνετε την ενημέρωση σας σε τυχόν κινδύνους, όπως ο εκφοβισμός, η έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενη ή και η ύποπτη προσέγγιση από κάποιον άγνωστο ενήλικα. Μην αμελείτε να είστε ενήμεροι για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν και τις ιστοσελίδες που επισκέπτονται.

Παράλληλα, οι γονείς πρέπει να αποτελούν αρωγό για την καλλιέργεια πραγματικών σχέσεων, εκείνων που περιλαμβάνουν οπτική επαφή και γλώσσα του σώματος. Η εικονική και η πραγματική επικοινωνία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία, αν όχι η δεύτερη να υπερβαίνει της πρώτης.

Τέλος, αποτελέστε το καλό παράδειγμα για υγιή χρόνο μπροστά στην οθόνη. Τα παιδιά και κατά συνέπεια οι έφηβοι μαθαίνουν και ακολουθούν το παράδειγμα των γονιών τους. Κλείστε, λοιπόν, τις οθόνες σας, αποσυνδεθείτε από τα κοινωνικά δίκτυα, καθιερώστε την «ημέρα χωρίς οθόνες» και βγείτε έξω, πηγαίνετε σινεμά, για φαγητό, μια εκδρομή και διδάξτε τους την απόλαυση της συνομιλίας πρόσωπο με πρόσωπο!