Διπολική διαταραχή
Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη ανήκει στις διαταραχές διάθεσης. Τα συναισθήματα του ατόμου με διπολική διαταραχή χαρακτηρίζονται από έντονες διακυμάνσεις. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εναλλαγές από φυσιολογική διάθεση (νορμοθυμία) σε περιόδους κατάθλιψης, μανίας και υπομανίας.
Διπολική διαταραχή- Ποια είναι τα είδη της;
Υπάρχουν διάφοροι τύποι διπολικής διαταραχής και άλλων σχετικών διαταραχών. Τα συμπτώματα αυτών μπορούν να προκαλέσουν απότομες διακυμάνσεις στην διάθεση και τη συμπεριφορά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων κυρίως στον ψυχικό κόσμο του ασθενούς, αλλά και στις διαπροσωπικές του σχέσεις.
Τα είδη της διπολικής διαταραχής κατατάσσονται ως εξής:
- Διπολική διαταραχή τύπου Ι (Bipolar I Disorder)
Η διπολική διαταραχή τύπου Ι χαρακτηρίζεται από επεισόδια μανίας ή μικτά επεισόδια (μανία- κατάθλιψη) με διάρκεια περίπου επτά ημερών. Το άτομο με διπολική διαταραχή τύπου Ι, μπορεί να παρουσιάσει επεισόδια μανίας τόσο σοβαρά που η εισαγωγή σε κάποιο νοσοκομείο ή κλινική κρίνεται απαραίτητη. Σε αυτή την περίπτωση διπολικής διαταραχής υπάρχουν επίσης καταθλιπτικά επεισόδια διάρκειας περίπου δύο εβδομάδων ή και περισσότερων.
- Διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ (Bipolar II Disorder)
Σε αυτή την περίπτωση, παρατηρούνται σε συνδυασμό επεισόδια ήπιας μανίας και κατάθλιψης. Η διπολική διαταραχή τύπου ΙΙ δεν χαρακτηρίζεται από έντονες εξάρσεις μανίας ή μικτά επεισόδια.
- Διπολική διαταραχή μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (BP-NOS)
Η συμπεριφορά του ατόμου σε αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογική. Ωστόσο, τα συμπτώματά του είναι τέτοια που δεν μπορούν να καταταχτούν σε μια από τις δυο άνωθεν κατηγορίες.
- Κυκλοθυμία ή κυκλοθυμική διαταραχή
Τα άτομα που συγκαταλέγονται σε αυτό το είδος διπολικής διαταραχής εκδηλώνουν μιας ήπιας μορφής μανία (υπο-μανία) και ήπια επεισόδια κατάθλιψης για διάστημα τουλάχιστον δυο ετών.
- Διπολική διαταραχή ταχείας εναλλαγής (Rapid-cycling Bipolar Disorder)
Ίσως η σοβαρότερη μορφή διπολικής διαταραχής. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρούνται τέσσερα και πάνω καταθλιπτικά επεισόδια, μανίας, ήπιας μορφής μανίας ή μικτά.
Διπολική διαταραχή- Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της διπολικής διαταραχής κατηγοριοποιούνται κατά δυο τρόπους, ανάλογα με το αν βρίσκονται στη διάρκεια της μανιακής ή της καταθλιπτικής φάσης τους.
- Μανιακή φάση
Κατά τη διάρκεια της μανιακής φάσης, το άτομο συμπεριφέρεται παρορμητικά, έχει θολή κρίση κατά την οποίο λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις και θέτει τον εαυτό του σε κίνδυνο. Επίσης, αγνοεί τυχόν αρνητικές επιπτώσεις των πράξεών του. Τα συναισθήματα που βιώνει μπορεί να είναι τα εξής:
- Απόλυτη ευτυχία
- Ξαφνική οργή
- Ανυπόστατες πεποιθήσεις και φιλοδοξίες
- Αδυναμία ελέγχου παρορμητικών κινήσεων
- Παραισθήσεις
- Ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά
- Καταθλιπτική φάση
Κατά τη διάρκεια της καταθλιπτικής φάσης το άτομο μπορεί να βιώσει διάφορα συναισθήματα όπως:
- Έντονη θλίψη
- Απελπισία
- Έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε τον ενδιέφεραν
- Έλλειψη ενέργειας
- Διαταραχές ύπνου
- Μεταβολές στις διατροφικές συνήθειες που μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική απώλεια βάρους
- Αδυναμία συγκέντρωσης, μνήμης και λήψης αποφάσεων
- Αυτοτραυματική ή αυτοκτονική τάση
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της διπολικής διαταραχής;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορούν να συντελέσουν στη εμφάνιση διπολικής διαταραχής. Ωστόσο, προς το παρόν, δεν έχει αποδειχτεί τίποτα σχετικά.
Υπάρχει το ενδεχόμενο κληρονομικότητας ή του τρόπου ανάπτυξης του εγκεφάλου.
Άρα, οι παράγοντες που πιθανόν επηρεάζουν την εμφάνιση της νόσου να σχετίζονται με:
- Γενετικά αίτια
- Νευροβιολογικά αίτια
- Ενδοκρινολογικά αίτια
- Νευροψυχολογικά αίτια
- Περιβαλλοντολογικά αίτια
Εάν νιώθετε πως παρουσιάζετε οποιοδήποτε σύμπτωμα διπολικής διαταραχής και είστε έτοιμοι να κάνετε το επόμενο βήμα για την αλλαγή στη ζωή σας, επικοινωνήστε με την έμπειρη Ψυχίατρο – Ψυχοθεραπεύτρια, Α. Πετροπούλου.
Κάνε το πρώτο βήμα
Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…