Διαγνωστική Εκτίμηση Διαταραχών

Διαγνωστική Εκτίμηση Διαταραχών

Οι διαταραχές είναι εσωτερικές έντονες διακυμάνσεις στη ψυχολογία και συμπεριφορά του ατόμου που συνοδεύονται με  έντονα συναισθήματα κυρίως αρνητικά. Οι συμπεριφορές είναι αποτέλεσμα των βαθύτερων αισθημάτων και συναισθημάτων ενός ασθενή. Επιπροσθέτως, οι ασθενείς με διαταραχές εμφανίζουν και πολλαπλά σωματικά συμπτώματα. Η εμφάνιση των συμπτωμάτων των διαταραχών ενδέχεται να είναι για μικρότερης διάρκειας διαστήματα στη ζωή μας, με διαφορετική ένταση και συχνότητα εμφάνισης. Η διαγνωστική εκτίμηση των διαταραχών από έμπειρο Ψυχίατρο συντελεί και στη θεραπεία τους.

Οι διαταραχές ταξινομούνται στις παρακάτω κατηγορίες :

  1. Διαταραχές άγχους

Οι  διαταραχές άγχους χαρακτηρίζονται από έντονη νευρικότητα και ανησυχία στη καθημερινότητα του ατόμου. Ο ασθενής αισθάνεται φόβο και ενδέχεται να  λειτουργεί καταναγκαστικά, να έχει εμμονές / φοβίες ή να εμφανίζει σωματικά συμπτώματα και  σίγουρα να δυσκολεύεται στη διαχείριση  της καθημερινότητας του.

  1. Διαταραχές συναισθήματος

Οι διαταραχές συναισθήματος αφορούν έντονα – αρνητικά συναισθήματα που βιώνει ο ασθενής όπως εκρήξεις θυμού, δυσθυμία, απελπισία, απογοήτευση, φόβος και κατάθλιψη. Γενικότερα ο ασθενής έχει κακή ψυχολογία δηλαδή αισθάνεται ότι δεν θα τα καταφέρει.

  1. Διαταραχές σκέψης

Οι διαταραχές σκέψης αφορούν αρνητικές σκέψεις που κάνει ο ασθενής, σενάρια που δημιουργεί στο μυαλό του και εμμονές που του γεννούνται. Επιπλέον άτομα με διαταραχές της σκέψης εμφανίζουν παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, ενώ συνήθως η συμπεριφορά τους είναι αποδιοργανωμένη και εκκεντρική. Για παράδειγμα οι διαταραχές της σκέψης είναι ένα από τα γνωρίσματα της σχιζοφρένεια και της άνοιας.

  1. Διαταραχές μνήμης

Οι διαταραχές μνήμης μπορούν να εμφανιστούν στον καθένα ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ωστόσο, το πιο γνωστό παράδειγμα διαταραχής μνήμης συναντάται στα ηλικιωμένα άτομα με άνοια.

  1. Διαταραχές ύπνου

Οι διαταραχές ύπνου περιγράφονται από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει είτε στο να κοιμηθεί είτε στο να διατηρήσει τον ύπνου του.  Παραδείγματα εκδήλωσης διαταραχών ύπνου είναι η υπνοβασία και οι έντονοι εφιάλτες.

  1. Διαταραχές όρεξης – πρόσληψης τροφής

Οι διαταραχές της όρεξης σχετίζονται με τη διατροφή που ακολουθούμε και την επιθυμία μας για κατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα γλυκών. Ιδιαίτερα γνωστές διαταραχές της όρεξης-πρόσληψη τροφής είναι η βουλιμία και η ανορεξία που και οι δυο συνδυάζονται με επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

  1. Διαταραχές συμπεριφοράς

Οι διαταραχές συμπεριφοράς έχουν σχέση με οποιαδήποτε διακύμανση στην συμπεριφορά ενός ατόμου που δημιουργούν δυσκολία στο ίδιο το άτομο και στο περιβάλλον του. Παραδείγματα εκδήλωσης των διαταραχών συμπεριφοράς είναι οι εκρήξεις θυμού των εφήβων, καθώς κ στα πλαίσια των περισσοτέρων ψυχικών διαταραχών. Γι’ αυτό κ είναι απαραίτητη η έγκαιρη διερεύνηση με τη βοήθεια ειδικού, αν η συχνότητα κ η ένταση των επεισοδίων ξεπερνούν κάποια όρια.

Κάνε το πρώτο βήμα

Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…