Βιολογικές Θεραπείες

Βιολογικές Θεραπείες για την Αντιμετώπιση Διαταραχών

Οι άνθρωποι, είμαστε πολύπλευρες οντότητες και η υγεία μας πραγματώνεται στο βαθμό που το σύστημα νους (mind) – ψυχή (soul/spirit) – σώμα (body) είναι σε ισορροπία.

Αν κάποιο ή κάποια από τα επί μέρους στοιχεία διαταραχθούν τότε προκύπτουν συμπτώματα όπως τα ακόλουθα:

  • διαταραχές ύπνου, όρεξης, επώδυνα σύνδρομα, ταχυκαρδίες – σχετίζονται με το σώμα
  • διαταραχές σκέψης, βούλησης – σχετίζονται με το νου
  • διαταραχές συναισθήματος, απελπισία, έλλειψη νοήματος στη ζωή – σχετίζονται με την ψυχή

 

Σύστημα PNEI

Στην πράξη, αυτά τα 3 συστήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Για παράδειγμα: αν το ταξίδι με αυτοκίνητο μας φέρνει ένα σωματικό ενόχλημα (αίσθημα) όπως η ναυτία, αυτό μπορεί να μας προκαλέσει ένα συν-αίσθημα όπως ο φόβος και αυτό στη συνέχεια να μας οδηγήσει σε μια διαταραχή σκέψης όπως η φοβία, όπου θα αρχίσουμε να αποφεύγουμε τα ταξίδια για να μην πάθουμε κάτι.

Από άποψη, λοιπόν, Φυσιολογίας, όπως λέμε τον κλάδο που μελετά την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας, οι αντιδράσεις μας στα εξωτερικά και εσωτερικά ερεθίσματα καθορίζονται από ένα σύνθετο σύστημα που λέγεται PNEI (psycho-neuro- endocrino-immune system), δηλαδή ψυχο-νευρο-ενδοκρινο-ανοσολογικό σύστημα και περιλαμβάνει όλες εκείνες τις σωματικές λειτουργίες που επηρεάζονται από το τρίπτυχο: Ψυχή-Νους-Πνεύμα.

Βιολογικές Θεραπείες

Η αρχική μας, λοιπόν, και βασική (“back to basics”) θεραπευτική παρέμβαση είναι να αποκαταστήσουμε αρχικά με φυσικούς τρόπους την ανισορροπία στον οργανισμό μας.

Για παράδειγμα, έναρξη μιας ισορροπημένης μεσογειακής διατροφής (και σε ποιότητα και σε συχνότητα γευμάτων) ώστε ο οργανισμός να έχει την απαραίτητη ενέργεια, λήψη επαρκούς ποσότητας νερού, πρόγραμμα βελτίωσης φυσικής κατάστασης με αερόβια άσκηση όπως περπάτημα, καθώς και αποκατάσταση του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης (με ορισμό σταθερής ώρας πρωϊνής αφύπνισης) .

Φυσικά, η εκπαίδευση στη διενέργεια σωστών (κοιλιακών) αναπνοών είναι ένα απαραίτητο και πολύ αποτελεσματικό όπλο στην αρχική αποφόρτιση . Το ρητό μας έρχεται από τους προγόνους μας “Νους υγιής εν σώματι υγιεί”.

Ένα σώμα ξεκούραστο (βιορυθμός ύπνου), φορτισμένο με καλής ποιότητας ενέργεια (διατροφή), σωστά ενυδατωμένο (λήψη αρκετού νερού), σωστά οξυγονωμένο (αργές αναπνοές) , με καλή φυσική κατάσταση αποτελεί την καλύτερη βάση για τη θεραπεία οποιουδήποτε προβλήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις βιολογικές θεραπείες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο 210 9319040. Η Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια Αγγελική Πετροπούλου είναι στη διάθεσή σας.