Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια έννοια συνυφασμένη με τη ψυχιατρική και το ψυχίατρο. Προσβάλλει τους ανθρώπους ανεξάρτητα από τη φυλή, το μορφωτικό τους επίπεδο ή την κοινωνική τους τάξη. Όσον αφορά την ηλικία συνήθως εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή κάποιου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας;

Η σχιζοφρένεια καλύπτει ένα φάσμα διαταραχών με συμπτώματα, μακράς διαρκείας όπως:

  • Παραληρηματικές ιδέες (= εσφαλμένες πεποιθήσεις που βασίζονται σε διαταραχή ερμηνείας της πραγματικότητας),
  • Ψευδαισθήσεις (διαταραχή αντίληψης εξωτερικής και εσωτερικής πραγματικότητας),
  • Αποδιοργάνωση συμπεριφοράς
  • Συναισθηματική επιπέδωση
  • Αβουλία
  • Ανηδονία

Οι ασθενείς με σχιζοφρένεια μιλούν για εμπειρίες με ακούσματα φωνών και παραισθήσεις. Βιώνουν συχνά την έλλειψη κινήτρων και φιλοδοξιών, μια γενική διαταραχή στις σχέσεις τόσο με τους άλλους όσο και με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ποιοι μπορεί να εμφανίσουν σχιζοφρένεια;

Δεν έχουν καθοριστεί πλήρως τα αίτια εμφάνισης σχιζοφρένειας, ωστόσο με βάσει μελετών  τα παρακάτω φαίνεται να υφίστανται είτε συνολικά είτε ανά περίπτωση :

  • Γενετική προδιάθεση: η σχιζοφρένεια είναι κληρονομική αλλά δεν εκδηλώνεται πάντα
  • Διαταραχή οικογενειακής επικοινωνίας: άτομα τα οποία κατά την παιδική τους ηλικία εισέπρατταν αντίθετα συναισθήματα από τα λεγόμενα των γονιών τους (διπλά μηνύματα).
  • Αρνητικά συναισθήματα τα οποία στιγμάτησαν τη ψυχοσύνθεση του ενήλικα όντας παιδί.

 

Η θεραπεία της σχιζοφρένειας

Η θεραπεία της σχιζοφρένειας απαιτεί πρωτίστως φαρμακευτική αγωγή, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα 5 χρόνια της διαταραχής προκειμένου να αποτραπούν οι μόνιμες νευρολογικές βλάβες τις οποίες μπορεί να προκαλέσει η νόσος στον εγκέφαλο. Η φαρμακευτική αγωγή περιλαμβάνει τα κατάλληλα αντιψυχωτικά τα οποία έχουν σκοπό να ηρεμήσουν το στρες που βιώνει ο ασθενής. Επιπρόσθετα σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει η ψυχοθεραπεία με έμπειρο ψυχοθεραπευτή σε συνδυασμό πάντα με την  φαρμακευτική αγωγή καθώς και την εκπαίδευση της οικογένειας.

Τέλος, η εκπαίδευση της οικογένειας έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των υποτροπών που παρουσιάζει ένας ασθενής με σχιζοφρένεια, βελτιώνοντας παράλληλα την καθημερινότητα του.

Κάνε το πρώτο βήμα

Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…