Συμβουλευτική Ζεύγους

Οι ερωτικές σχέσεις είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στις ζωές μας και αρκετά απαιτητικό. Η σχέση μας με τον σύντροφο μας, μας προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις και έντονα συναισθήματα, είτε θετικά είτε αρνητικά. Υγιής σχέση υπάρχει και είναι αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας , αμοιβαίου σεβασμού, υπομονής και καλής επικοινωνίας. Η σχέση εξαρτάται και από τους δύο. Όταν υπάρχει δυσκολία συνεννόησης ή έντονα προβλήματα, αντιληπτά έστω και από τον έναν εκ των δύο, τότε το ρητό «στους 2 τρίτος δε χωρεί» πρέπει να αλλάξει και το τρίτο πρόσωπο στη σχέση να είναι ένας επαγγελματίας, ο οποίος θα βελτιώσει τη σχέση του ζευγαριού.

Τι είναι η συμβουλευτική ζεύγους ;

Η Συμβουλευτική ζεύγους αφορά στη διαχείριση προβλημάτων ανάμεσα σε ένα ζευγάρι με στόχο την διαχείριση της κρίσης. Κύριο χαρακτηριστικό της σχέσης είναι η αρνητική διάθεση και η ένταση που χαρακτηρίζει τη σχέση. Οι συχνότεροι λόγοι δημιουργίας κρίσης σ’ ένα ζευγάρι είναι :

  • Η εμφάνιση τρίτου προσώπου
  • Οι οικονομικές δυσκολίες
  • Τα προβλήματα επικοινωνίας

Πως γίνεται η συμβουλευτική ζεύγους ;

Η συμβουλευτική μπορεί να γίνει όχι μόνο θεραπευτικά για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα σε μια σχέση αλλά και προληπτικά. Ένα ζευγάρι μπορεί να απευθυνθεί στον θεραπευτή για να διατηρήσει τη σχέση του υγιή και να εξερευνήσει νέους τρόπους αντιμετώπισης μελλοντικών προβλημάτων.

Στις περιπτώσεις που η συμβουλευτική έχει θεραπευτικό χαρακτήρα, ακολουθεί μια πορεία συνεδριών βασισμένη σε κάποιες βασικές αρχές και στόχους όπως:

  • Την αρχή της συνεργασίας.
  • Να ξεπεραστούν τα μοτίβα της αρνητικής αλληλεπίδρασης μεταξύ του ζευγαριού.
  • Την αύξηση των θετικών σημείων στη σχέση. Μέσα από την συζήτηση με τον θεραπευτή εστιάζεται στα θετικά σημεία του καθένα και στις όμορφες στιγμές που έχει ζήσει το ζευγάρι.
  • Την προώθηση της επικοινωνίας μέσα στο ζευγάρι. Ο θεραπευτής μαθαίνει τους συντρόφους ο ένας να ακούει τον άλλον, χωρίς να τον διακόπτει και αν τον κατακρίνει.

Η επίλυση των προβλημάτων περιλαμβάνει τον προσδιορισμό του προβλήματος και την επίλυση. Για να επιτύχει το ζευγάρι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από έντονα συναισθήματα και ο θεραπευτής να είναι ευέλικτος ως προς τον τρόπο προσέγγισης του.

Ο σύντροφος μου αρνείται

Είναι συνηθισμένο ο ένας εκ των συντρόφων  να είναι πιο διστακτικός στο να επισκεφθούν μαζί έναν ειδικό και να ζητήσουν βοήθεια ή να ανοιχθούν και να συζητήσουν προσωπικά τους θέματα. Στη συμβουλευτική ζεύγους, δεν αποτελεί πρόβλημα, μπορεί να ξεκινήσει η θεραπεία με το ένα άτομο και στη συνέχεια ο σύντροφος βλέποντας τη διαφορά, είναι πιθανό να θελήσει κ εκείνος να παρακολουθήσει τις συνεδρίες. Το κλειδί της επιτυχίας είναι η σωστή επιλογή θεραπευτή που θα κάνει το άτομο να νιώσει άνεση στο να μιλήσει για τα προσωπικά του προβλήματα χωρίς δεύτερες σκέψεις.

Η λύση ξεκινάει από την αναγνώριση των προβληματικών καταστάσεων που βιώνουμε και την επιθυμία μας να τις εξαλείψουμε. Σε δεύτερο στάδιο η αντιμετώπιση των προβλημάτων μέσα στο ζευγάρι θα έρθει από τις συνεδρίες με τον εξειδικευμένο Ψυχοθεραπευτή  που έχουν επιλέξει!

Κάνε το πρώτο βήμα

Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…