Συμβουλευτική Γονέων

Συμβουλευτική Γονέων

Ο ρόλος του γονέα είναι πρωταγωνιστικός στην ανάπτυξη των κοινωνιών και ιδιαίτερα απαιτητικός καθημερινά. Η σημαντικότητα του ρόλου και οι ευθύνες προς το παιδί και την κοινωνία είναι λογικό να δημιουργούν παραπάνω άγχη στα άτομα. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη τη διαφορετική ψυχοσύνθεση του καθένα και του συντρόφου του, η συνάρτηση γίνεται πιο σύνθετη.

Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει σχολή γονέων αλλά υπάρχει η συμβουλευτική γονέων που αγγίζει ενδοοικογενειακά θέματα.

Με ποια θέματα ασχολείται η συμβουλευτική γονέων ;

Η συμβουλευτική γονέων έρχεται να υποστηρίξει γονείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά ή τα ίδια τα παιδιά του χρειάζονται βοήθεια από τους γονείς για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις και συναισθήματα που βιώνουν.

Τα θέματα τα οποία συνήθως φέρνουν τους γονείς στο γραφείο του Ψυχοθεραπευτή είναι:

  • Διαζύγιο γονέων
  • Χαμηλή αυτοεκτίμηση των παιδιών
  • Προβλήματα συμπεριφοράς (παραβατικές πράξεις)
  • Πένθος
  • Μαθησιακές δυσκολίες

Στις συνεδρίες οι γονείς αναφέρουν στον Ψυχοθεραπευτή τα θέματα που τους απασχολούν για τα παιδιά τους και εμβαθύνουν στις δικές τους συμπεριφορές και αντιδράσεις. Η συμβουλευτική γονέων μπορεί να εστιάζει σε οικογενειακά θέματα αλλά βασίζεται στην ανάγκη για αυτοβελτίωση των ίδιων των γονέων ως άτομα.

Ποιος ο σκοπός της συμβουλευτικής γονέων ;

Η Συμβουλευτική γονέων έχει ως σκοπό να βοηθήσει τους γονείς να φτιάξουν τις σχέσεις με τα παιδιά τους και ό,τι τους απασχολεί για στα πλαίσια της ενδοοικογενειακής επικοινωνίας.  Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η συμβουλευτική δεν είναι ένα μάθημα ούτε γίνεται να ολοκληρωθεί σε 1 συνεδρία. Η συμβουλευτική γονέων απαιτεί την ώριμη και ειλικρινή συμμετοχή των γονέων στις συνεδρίες με τον Ψυχοθεραπευτή.

Ο Ψυχοθεραπευτής γίνεται ενεργό μέλος του συστήματος της οικογένειας βοηθώντας αρχικά τους γονείς να βρουν νέους και πιο λειτουργικούς τρόπους επικοινωνίας μεταξύ τους και με τα παιδιά τους. Οι τεχνικές που θα μάθουν οι γονείς από τις συνεδρίες θα ενισχύσουν την εσωτερική ισορροπία και οριστική αντιμετώπιση των προβλημάτων τους.

Συμπερασματικά η επιλογή του ψυχοθεραπευτή δεν είναι απλή υπόθεση ! Οι γονείς θα πρέπει να νιώσουν οικειότητα με τον ψυχοθεραπευτή, ώστε να συζητήσουν μαζί του ανοιχτά και με ειλικρίνεια όλα τα περιστατικά και τους προβληματισμούς τους

Η λύση υπάρχει μέσα μας από την αρχή του προβληματισμού μας και με τη σωστή κατεύθυνση του εξειδικευμένου Συμβούλου την ανακαλύπτουμε!

Κάνε το πρώτο βήμα

Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…