Κρίσεις Πανικού

Οι κρίσεις πανικού αποτελούν έναν από τους συνηθέστερους λόγους για τον οποίο κάποιος θα ζητήσει βοήθεια ειδικού.

Οι κρίσεις πανικού ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια των διαταραχών άγχους και είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπιση στο ξεκίνημα τους για την αποτροπή επανεμφάνισης.

Ποια τα συμπτώματα των κρίσεων πανικού;

Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται αιφνίδια συνήθως σε φάση χαλάρωσης  και συνοδεύονται από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ταχυπαλμίες
  • Μούδιασμα των άκρων
  • Εφιδρώσεις
  • Αίσθημα τρόμου
  • Αίσθημα ασφυξίας
  • Αίσθημα ζάλης
  • Αίσθημα του παθόντα ότι τρελαίνεται και ότι πεθαίνει

 

Κάθε κρίση δεν ξεπερνά συνήθως τα 10΄. Επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεπερνούν το χρονικό διάστημα του ενός μήνα είναι ένδειξη διαταραχής πανικού.

Συμπεριφορά ατόμων με κρίσεις πανικού;

Η σημαντικότερη επίπτωση της κρίσης πανικού είναι η ανάπτυξη φοβίας δηλαδή  ενός συνεχούς φόβου ότι ανά πάσα στιγμή θα πάθει κρίση πανικού. Αυτό σταδιακά  επηρεάζει την καθημερινότητα του, τη λειτουργικότητα του, τις δραστηριότητες του  και παράλληλα  υποβαθμίζεται η ποιότητα της ζωής του. Πολλές φορές ασθενείς με διαταραχή πανικού καταλήγουν να μένουν κλεισμένοι στο σπίτι (αγοραφοβία δηλαδή φόβος ότι θα συμβεί κάτι σε εξωτερικό χώρο) φοβούμενοι την επόμενη κρίση πανικού.

Την ώρα που το άτομο βιώνει την κρίση πανικού η καρδιά του χτυπάει δυνατά, κόβεται η αναπνοή του σε σημείο να αισθάνεται ότι θα πάθει καρδιακή προσβολή και θα πεθάνει. Πρόκειται για μια εντελώς τρομακτική εμπειρία, γι’ αυτό και τα άτομα αναπτύσσουν πολύ εύκολα φοβία!

Θεραπεία κρίσεων πανικού και διαταραχής πανικού

Η θεραπεία των κρίσεων πανικού και της διαταραχής  πανικού είναι κοινή και γίνεται με την βοήθεια του ειδικού στον οποίο πρέπει να απευθυνθεί το άτομο και αυτός είναι ένας  έμπειρος Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπευτής .

Η Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπεύτρια  θα βοηθήσει το άτομο να εντοπίσει τι τον αγχώνει και να του μάθει τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων αυτών που του δημιουργούν στρες και κατά συνέπεια τις κρίσεις πανικού. Παράλληλα, ανάλογα με τη βαρύτητα της διαταραχής, δίνεται στο άτομο θεραπευτική αγωγή με αντικαταθλιπτικά και μια μικρή δόση ηρεμιστικών.

Σκοπός της ψυχοθεραπείας είναι ο ίδιος ο ασθενής να μάθει από τι υποφέρει, τι τον καθιστά ευάλωτο στο άγχος και πως να το διαχειρίζεται καλύτερα στο μέλλον!

Κάνε το πρώτο βήμα

Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…