Νευρογενής Ανορεξία

Η νευρογενής ανορεξία είναι η γνωστή σε όλους «νευρική ανορεξία» και ανήκει, μαζί με τη βουλιμία, στις διαταραχές πρόσληψης τροφής. Xάρις στα ΜΜΕ και τις εικόνες μοντέλων κι άλλων γυναικών που εργάζονται στο χώρο του θεάματος η νόσος έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια. Εμφανίζεται κατά κύριο λόγο σε νεαρές κοπέλες στην έναρξη της εφηβείας.

Τι χαρακτηριστικά έχουν τα άτομα που πάσχουν από νευρογενή ανορεξία;

Ως πυρηνικά στοιχεία στη προσωπικότητα τους εμφανίζουν την τελειομανία και την αίσθηση του ανικανοποίητου.
Η νευρογενής ανορεξία είναι εμφανής στα άτομα του περιβάλλοντος της πάσχουσας αλλά όχι στην ίδια. Συγκεκριμένα η πάσχουσα, έχει έντονα διαταραγμένη εικόνα και αντίληψη του σώματος της με αποτέλεσμα να επιβάλλει στον εαυτό της αυστηρή δίαιτα που καταλήγει σε υποσιτισμό. Εμφανισιακά πρόκειται για ένα ιδιαίτερα αδύνατο κορμί σχεδόν σκελετωμένο. Παρ όλα αυτά η πάσχουσα αντιλαμβάνεται το είδωλό της στον καθρέπτη σαν ένα παχύ άτομο.
Σκόπιμα το άτομο υιοθετεί έναν αυτοεπιβαλλόμενο περιορισμό στην πρόσληψη τροφής και οδηγείται σε κατάσταση λιμοκτονίας. Παράλληλα το άτομο στη προσπάθεια του να χάσει βάρος πιέζει τον εαυτό του να κάνει εμετούς και ακολουθεί εξαντλητικό πρόγραμμα γυμναστικής.

Ποιες οι επιπτώσεις της νευρογενούς ανορεξίας;

Η εξαντλητική δίαιτα που επιβάλλει το άτομο στον εαυτό του έχει ως άμεση επίπτωση την αποδυνάμωση του οργανισμού του και της υγείας του:
• Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού
• Ευαλωτότητα σε μολύνσεις
• Αίσθημα εξουθένωσης
• Διαταραχές στον ύπνο
• Απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας
• Μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης
• Προβλήματα στην έμμηνο ρύση
• Λέπτυνση της τρίχας
• Κατάθλιψη
Υπάρχουν σοβαρές περιπτώσεις κατά τις οποίες το άτομο μπορεί ακόμα και να καταλήξει στο θάνατο εξαιτίας της αποδυνάμωσης του οργανισμού του.

Θεραπεία νευρογενούς ανορεξίας

Η θεραπεία της νευρογενούς ανορεξίας γίνεται με την βοήθεια έμπειρου Ψυχίατρου-Ψυχοθεραπευτή, επειδή είναι μια κατάσταση που συχνά συνυπάρχει με κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο αυτοκαταστροφής.
Σημαντικό ρόλο παίζει η χορήγηση της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.
Από το πλάνο θεραπείας δε θα μπορούσε να λείπει η συμβολή ενός κατάλληλα ειδικευμένου θεραπευτή συγκεκριμένα στο Mindful eating, ο οποίος καθοδηγεί την ασθενή στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών πρακτικών μέσα από ένα σταθερό και ρεαλιστικό πλάνο. Η χορήγηση συμπληρωμάτων στα πρώτα στάδια είναι αναγκαία μιας και μιλάμε για έναν υποσιτισμένο και αδύναμο οργανισμό.
Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο τη μεταβολή των στάσεων και των συνηθειών της ασθενούς όσο και τη παράλληλη θεραπεία της οικογένειας.
Η οικογένεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη και την επιτυχία της θεραπείας.

Η θεραπεία της νευρογενούς ανορεξίας απαιτεί αρκετό χρόνο, υπομονή και προσπάθεια από την ίδια την ασθενή και το περιβάλλον της!

Κάνε το πρώτο βήμα

Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…