Κατάθλιψη
Κατάθλιψη μια από τις λέξεις που ακούγονται πιο συχνά, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στη χώρα μας. Παρ’ όλ’ αυτά η κατάθλιψη δεν ταυτίζεται με τη θλίψη, ούτε με τις ‘μαύρες μας’ που κάποιες φορές είναι φυσιολογικό να έχουμε σε κάποιες δύσκολες φάσεις της ζωής μας.
Πώς περιγράφεται η κατάθλιψη ;
Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια η οποία επηρεάζει το άτομο συνολικά! Δεν έχει μόνο ψυχολογική, αλλά πολύ περισσότερο βιολογική συνιστώσα: το σώμα μας είναι ‘βαρύ’, ΄άτονο, ‘άδειο’, οι βιορρυθμοί αργοί, ο ύπνος και η όρεξη εμφανίζουν διαταραχή (συνήθως μείωση, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην άτυπη κατάθλιψη, αύξηση) η διάθεση σταθερά ‘πεσμένη’ για τουλάχιστον μία εβδομάδα σύμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια, και αυτό δεν πρέπει να οφείλεται στη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών ή σε μία άλλη οργανική κατάσταση.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η κατάθλιψη επίσης δεν επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι με (ή που τείνουν στην) κατάθλιψη απαντούν συναισθηματικά πολύ πιο έντονα στα δυσάρεστα, παρά στα ευχάριστα γεγονότα, αλλά μετά από ένα σημείο δεν υφίσταται αυτή η στάση. Μετά έχουμε την απάθεια που είναι ουσιαστικά και το πιο δύσκολα αναστρέψιμο σύμπτωμα.
Ποιες οι συνέπειες της κατάθλιψης ;
Οι συνέπειες της κατάθλιψης είναι πολλαπλές για το άτομο και ιδιαίτερα καταστροφικές για όσους βιώνουν κατάθλιψη σε προχωρημένο στάδιο. Πρόκειται για μία θανατηφόρα διαταραχή με ένα μεγάλο ποσοστό να αποπειράται ή να διαπράττει αυτοκτονία. Αν δε, συνυπολογίσουμε και άλλες αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές όπως παράτολμη οδήγηση, κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, πλημμελή φροντίδα εαυτού (κακή διατροφή και φυσική κατάσταση), καταλαβαίνουμε ότι οι επιπτώσεις της κατάθλιψης είναι πραγματικά σημαντικές.
Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης ;
Η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή. Βέβαια, μελέτες έχουν προσδιορίσει ποιοι παράγοντες είναι πιθανότερο να συμβάλλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης.
- Αυτοάνοσα νοσήματα, χρόνια επώδυνα ή μη σύνδρομα,
- Θυρεοειδοπάθεια,
- Κινητικοί περιορισμοί
- Εγκυμοσύνη (επιλόχειος κατάθλιψη)
- Ηλικία (κατάθλιψη σε ηλικιωμένους)
- Καταχρήσεις σε αλκοόλ και ναρκωτικά
- Διαταραχές ύπνου
Ακόμη, η κατάθλιψη μπορεί να εμφανιστεί λόγω κοινωνικοοικονομικών καταστάσεων όπως η ανεργία, η οικονομική κρίση καθώς και ο θάνατος αγαπημένων προσώπων και το οικογενειακό περιβάλλον.
Η θεραπεία της κατάθλιψης
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση (πρωταρχικά με φαρμακευτική αγωγή και στη συνέχεια ψυχοθεραπεία) παίζουν καταλυτικό ρόλο όχι μόνο στην έκβαση της διαταραχής αλλά στην ίδια την ποιότητα και στη διάρκεια της ζωής του ασθενούς.
Δεδομένου οτι η κατάθλιψη είναι σοβαρή διαταραχή χρειάζεται η ψυχοθεραπεία να γίνεται από έμπειρο ψυχοθεραπευτή. Σε συνδυασμό με τη ψυχοθεραπεία και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή φαίνεται να βοηθά ο διαλογισμός, η σωματική άσκηση και η σωστή διατροφή.
Κάνε το πρώτο βήμα
Κάνε το πρώτο βήμα και όλα θα αλλάξουν σταδιακά προς το καλύτερο. Αρκεί να το θελήσεις, να το αποφασίσεις και να το πιστέψεις…